Menu
A+ A A-

Zahvaljujući individualnim naporima nekolicine rok pregalaca, 1998. godine, u nekadašnjem klubu „Billy“, obeleženo je 35 godina rokenrola u Vršcu. Iz te uspešno organizovane manifestacije izrodila se ideja da se pokrene proces osnivanja Udruženja muzičara Vršca „Sax“ što je i učinjeno 1999. godine. Za tadašnjeg predsednika Udruženja izabran je Ivan Kostić.

Zbog političke situacije u zemlji prvih godina nije bilo većih aktivnosti Udruženja. Početkom 2002. godine započele su pripreme za obeležavanje 40 godina rokenrola u Vršcu, što je i realizovano 2003. godine, trodnevnom manifestacijom koja je obuhvatila nastupe brojnih bendova iz Vršca, vršačkih muzičara, svih generacija, koji žive i rade u inostranstvu, kao i gostiju: bendova Električni Orgazam i Love Hunters. Tom prilikom Udruženje je izdalo i dupli disk sa numerama vršačkih bendova.

Naredno rukovodstvo SAX-a, na čelu sa Aleksandrom Jerkovićem, organizovalo je Tower Rock Fest, uz učešće vršačkih rock sastava, a sledeća velika manifestacija Udruženja bilo je obeležavanje 45 godina rokenrola u Vršcu, 2008. godine, u vreme kada je predesednik Udruženja bio Zlatomir Kopil.

Zbog administrativnih omaški Udruženje je, na kratko, prestalo sa radom, a nakon reosnivanja, 2012. godine, Udruženje je dobilo nove organe rukovođenja ponovo na čelu sa Ivanom Kostićem. Različitim akcijama („Old rock party“, koncertima mladih bendova, ciklusom rock'n'roll filma...), a u saradnji sa gradskim institucijama kulture (Dom omladine, Kulturni centar) Udruženje je u periodu 2012/2013 obeležilo veliki jubilej - 50 godina rokenrola u Vršcu. Kruna obeležavanja ovog jubileja je bila trodnevni hepening koji je obuhvatio izložbu fotografija vršačkih rokera, te dve koncertne večeri koje su okupile blizu dve hiljade posetilaca, a na kojima je nastupilo više od 30 vršačkih bendova. Obeležavanje jubileja zaključeno je promocijom knjige Gorana Kukića „Rok pod kulom“, u novembru 2013. godine, koja se bavi 50godišnjom istorijom vršačkog rokenrola.

Osim pomenutih manifestacija, od svog osnivanja, Udruženje je organizovalo i niz humanitarnih akcija.

Udruženje „Sax“ okuplja muzičare i ljubitelje muzike svih generacija i stilskih opredeljenja, obrazovanja i profila. Osnovno opredeljenje Udruženja je približavanje muzičkih vrednosti širokoj populaciji, a naročito mladima, očuvanje i popularizacija rok kulture, te afirmacija lokalnih umetničkih kapaciteta.

20 godina UMV „Sax“

20 godina UMV Sax cover

Udruženje muzičara Vršca „Sax“ okuplja muzičare i ljubitelje muzike svih generacija i stilskih opredeljenja, obrazovanja i profila. Osnovno opredeljenje Udruženja je približavanje muzičkih vrednosti širokoj populaciji, a naročito mladima, očuvanje i popularizacija rok kulture, te afirmacija lokalnih umetničkih kapaciteta. Ovog proleća 2019. godine, UMV "Sax" obeležava jubilej - 20 godina postojanja...

ALISA U NOVOGODIŠNJOJ ZEMLJI ČUDA

Alisa u novogodisnjoj zemlji cuda 15.12.2019

Novogodišnji spektakl "ALISA U NOVOGODIŠNJOJ ZEMLJI ČUDA" u organizaciji - ACRO DANCE KLUB Super Star, dečiji hor RASPEVANO SRCE i glumci VAU Ars na čelu sa Zoranom Tomić a pod pokroviteljstvom UM SAX! NP STERIJA 15.12.2019 sa početkom od 19 časova. Ulaznice po ceni od 300 dinara mogu se rezervisati kod Aleksandre na br. 060/6717-290.

BEZ TOWER ROCK FESTA 2019. GODINE

10615484 686021638160222 63012460688499502 n

Organizacioni tim TOWER ROCK FESTIVALA je na sastanku 11. 10. 2019 godine odlučio da ove godine odustane od organizacije ovog festivala. Razlog pored nedovoljnih finansija za održavanje TRF-a je i taj što ove godine po prvi put nije prijavljen nijedan vršački rock bend. Osnivači TOWER ROCK FESTIVALA su 2004 godine pokrenuli ovaj festival sa ciljem promocije autorske rock muzike u Vršcu. Pored vršačkih bendova učešće su uvek imali i bendovi iz Srbije a 2017. i iz Rumunije. 2018. godine napravili smo saradnju sa BUNT ROCK festivalom, sa željom da pomognemo još nekom bendu da se promoviše putem ovog prestižnog festivala koji se emituje na kanalu RTS-a.

Veliko hvala svima koji su pomagali ovaj festival godinama unazad. Nažalost, Vršac ove godine nema nijedan mladi autorski bend i zbog stoga sa žaljenjem ovim putem obaveštavamo sve koji su nas pratili svih ovih godina da TOWER ROCK FEST 2019. neće biti održan.

Naravno, ne odustajemo od ove priče i nadamo se da će u nekim narednim godinama Vršac iznedriti neku novu, mladu kreativnu energiju sa kojom ćemo ponovo pokrenuti ovaj festival.

Organizacioni tim TOWER ROCK FEST 2019

Dečiji festival "Pevajmo srcem" organizuje audicije za soliste

Pevajmo srcem audicija 2019