Menu

Pola veka vršačkog rokenrola ili kako smo živeli i preživeli Istaknut

Od vremena nevinosti 60-tih godina prošlog veka, preko 70-tih i bega od anonimnosti 80-tih godina, pa sve do fenomenologije rokerskog duha 90-tih i života u getu koji obeležava godine novog milenijuma, vršački rokenrol izborio se za odškrinuta vrata generacijama koje dolaze.


Prvih pola veka ove svojevrsne alternativne kulturne scene obeležavano je u gradu pod kulom od novembra 2012. do novembra 2013. godine uz mnoštvo različitih programa i aktivnosti u kojima je rokenrol bio glavni saučesnik. Old rock party manifestacije i koncerti mladih vršačkih bendova u Domu omladine, humanitarni koncerti vršačkih rokera na centralnom gradskom trgu, ili dani rokenrol filma održani u Kulturnom centru Vršac neke su od aktivnosti koje su vodile ka kulminaciji proslave pedesetogodišnjice – centralnoj trodnevnoj manifestaciji koja je započela izložbom fotografija „Vršački rokenrol tajmlajn“, a nastavljena koncertnim aktivnostima koje su u dva dana okupile više od sto vršačkih rokera – izvođača svih generacija i sa svih strana Sveta. U nezapamćeno dobroj atmosferi, sa posetom koja je premašila sva očekivanja organizatora, a važno je napomenuti bez ijednog incidenta, na velikoj bini bašte Kultunog centra Vršac, nastupilo je više od 30 vršačkih bendova. Od onih aktivnih na sceni, do onih koji su se okupili ponovo samo zarad nastupa na jubileju, od autorskih do cover bendova, od najmlađih, kao što su članovi benda Stardust (od 13 do 16 godina), pa do pionira vršačkog rokenrola kao što je šezdesetsedmogodišnjak Marinel Srbu Nelu, uz potpuno različita podžanrovska opredeljanja, vršački rokeri pokazali su svo bogatstvo scene koja je živela i preživela pola veka u gradu pod kulom. Podjednako uspešno i lepo bilo je i interno druženje vršačkih muzičara na bregu „Kod Slaviše“ uz jam session u kome je učestvovala većina prisutnih. To naravno nije bio i kraj obeležavanja jubileja. Svoj epilog ova priča dobila je na dan prve rokenrol svirke u Vršcu održane krajem novembra 1963., u vidu promocije knjige Rok pod kulom autora Gorana Kukića, a uz prisustvo eminentnog rok kritičara Petra Janjatovića, promocije dokumentarnog filma o vršačkoj roknerol sceni - Bonsai autora Budimira Babića i Daniela Nede, izložbu fotografija sa centralne manifestacije i koncerta mladih bendova Vojvodine.
Otškrinuta vrata koja su stari vršački rokeri ostavili za sobom privukla su upravo one kojima su i namenjena. Na njima ostaje stvaranje i pisanje narednih pola veka vršačke rokenrol istorije.

 

Hello. I'm Chris S. Coleman, marketing and promoter director for Fest Musical Festival 2012. My role is essentially marketing and press, but mostly is to enjoy every detail of this great music event.

Adresa sajta www.gavick.com

Video

Više iz ove kategorije Humanitarni koncerti »
nazad na vrh

20 godina UMV „Sax“

20 godina UMV Sax cover

Udruženje muzičara Vršca „Sax“ okuplja muzičare i ljubitelje muzike svih generacija i stilskih opredeljenja, obrazovanja i profila. Osnovno opredeljenje Udruženja je približavanje muzičkih vrednosti širokoj populaciji, a naročito mladima, očuvanje i popularizacija rok kulture, te afirmacija lokalnih umetničkih kapaciteta. Ovog proleća 2019. godine, UMV "Sax" obeležava jubilej - 20 godina postojanja...

ALISA U NOVOGODIŠNJOJ ZEMLJI ČUDA

Alisa u novogodisnjoj zemlji cuda 15.12.2019

Novogodišnji spektakl "ALISA U NOVOGODIŠNJOJ ZEMLJI ČUDA" u organizaciji - ACRO DANCE KLUB Super Star, dečiji hor RASPEVANO SRCE i glumci VAU Ars na čelu sa Zoranom Tomić a pod pokroviteljstvom UM SAX! NP STERIJA 15.12.2019 sa početkom od 19 časova. Ulaznice po ceni od 300 dinara mogu se rezervisati kod Aleksandre na br. 060/6717-290.

BEZ TOWER ROCK FESTA 2019. GODINE

10615484 686021638160222 63012460688499502 n

Organizacioni tim TOWER ROCK FESTIVALA je na sastanku 11. 10. 2019 godine odlučio da ove godine odustane od organizacije ovog festivala. Razlog pored nedovoljnih finansija za održavanje TRF-a je i taj što ove godine po prvi put nije prijavljen nijedan vršački rock bend. Osnivači TOWER ROCK FESTIVALA su 2004 godine pokrenuli ovaj festival sa ciljem promocije autorske rock muzike u Vršcu. Pored vršačkih bendova učešće su uvek imali i bendovi iz Srbije a 2017. i iz Rumunije. 2018. godine napravili smo saradnju sa BUNT ROCK festivalom, sa željom da pomognemo još nekom bendu da se promoviše putem ovog prestižnog festivala koji se emituje na kanalu RTS-a.

Veliko hvala svima koji su pomagali ovaj festival godinama unazad. Nažalost, Vršac ove godine nema nijedan mladi autorski bend i zbog stoga sa žaljenjem ovim putem obaveštavamo sve koji su nas pratili svih ovih godina da TOWER ROCK FEST 2019. neće biti održan.

Naravno, ne odustajemo od ove priče i nadamo se da će u nekim narednim godinama Vršac iznedriti neku novu, mladu kreativnu energiju sa kojom ćemo ponovo pokrenuti ovaj festival.

Organizacioni tim TOWER ROCK FEST 2019

Dečiji festival "Pevajmo srcem" organizuje audicije za soliste

Pevajmo srcem audicija 2019