Menu

Pola veka vršačkog rokenrola ili kako smo živeli i preživeli Istaknut

Od vremena nevinosti 60-tih godina prošlog veka, preko 70-tih i bega od anonimnosti 80-tih godina, pa sve do fenomenologije rokerskog duha 90-tih i života u getu koji obeležava godine novog milenijuma, vršački rokenrol izborio se za odškrinuta vrata generacijama koje dolaze.


Prvih pola veka ove svojevrsne alternativne kulturne scene obeležavano je u gradu pod kulom od novembra 2012. do novembra 2013. godine uz mnoštvo različitih programa i aktivnosti u kojima je rokenrol bio glavni saučesnik. Old rock party manifestacije i koncerti mladih vršačkih bendova u Domu omladine, humanitarni koncerti vršačkih rokera na centralnom gradskom trgu, ili dani rokenrol filma održani u Kulturnom centru Vršac neke su od aktivnosti koje su vodile ka kulminaciji proslave pedesetogodišnjice – centralnoj trodnevnoj manifestaciji koja je započela izložbom fotografija „Vršački rokenrol tajmlajn“, a nastavljena koncertnim aktivnostima koje su u dva dana okupile više od sto vršačkih rokera – izvođača svih generacija i sa svih strana Sveta. U nezapamćeno dobroj atmosferi, sa posetom koja je premašila sva očekivanja organizatora, a važno je napomenuti bez ijednog incidenta, na velikoj bini bašte Kultunog centra Vršac, nastupilo je više od 30 vršačkih bendova. Od onih aktivnih na sceni, do onih koji su se okupili ponovo samo zarad nastupa na jubileju, od autorskih do cover bendova, od najmlađih, kao što su članovi benda Stardust (od 13 do 16 godina), pa do pionira vršačkog rokenrola kao što je šezdesetsedmogodišnjak Marinel Srbu Nelu, uz potpuno različita podžanrovska opredeljanja, vršački rokeri pokazali su svo bogatstvo scene koja je živela i preživela pola veka u gradu pod kulom. Podjednako uspešno i lepo bilo je i interno druženje vršačkih muzičara na bregu „Kod Slaviše“ uz jam session u kome je učestvovala većina prisutnih. To naravno nije bio i kraj obeležavanja jubileja. Svoj epilog ova priča dobila je na dan prve rokenrol svirke u Vršcu održane krajem novembra 1963., u vidu promocije knjige Rok pod kulom autora Gorana Kukića, a uz prisustvo eminentnog rok kritičara Petra Janjatovića, promocije dokumentarnog filma o vršačkoj roknerol sceni - Bonsai autora Budimira Babića i Daniela Nede, izložbu fotografija sa centralne manifestacije i koncerta mladih bendova Vojvodine.
Otškrinuta vrata koja su stari vršački rokeri ostavili za sobom privukla su upravo one kojima su i namenjena. Na njima ostaje stvaranje i pisanje narednih pola veka vršačke rokenrol istorije.

 

Hello. I'm Chris S. Coleman, marketing and promoter director for Fest Musical Festival 2012. My role is essentially marketing and press, but mostly is to enjoy every detail of this great music event.

Adresa sajta www.gavick.com

Video

Više iz ove kategorije Humanitarni koncerti »
nazad na vrh

20 godina UMV „Sax“

20 godina UMV Sax cover

Udruženje muzičara Vršca „Sax“ okuplja muzičare i ljubitelje muzike svih generacija i stilskih opredeljenja, obrazovanja i profila. Osnovno opredeljenje Udruženja je približavanje muzičkih vrednosti širokoj populaciji, a naročito mladima, očuvanje i popularizacija rok kulture, te afirmacija lokalnih umetničkih kapaciteta. Ovog proleća 2019. godine, UMV "Sax" obeležava jubilej - 20 godina postojanja...

OVO SU UČESNICI 5. BUNT ROK FESTIVALA…

BRM-logo-izgled-1-1-1024x576

Posle preslušavanja pesama pristiglih na konkurs, 20 članova žirija odabrali  su 22 benda za peto izdanje “Bunt rok festivala”. Od 150 prijava koliko je stiglo na adresu Radio-televizije Srbije do 13. februara, odabrana su 22 takmičara/ benda koji će imati priliku da opravdaju poverenje koje im je ukazano i da se, uz pobednike dva prijateljska festivala (Omladina iz Subotice i PDF iz Bačke Palanke), bore za finale. 
Bendovi i autori koji su se plasirali u sledeći ciklus takmičenja petog “Bunt rok festivala” su: Karpo, Verica Marinković Bend, Nataleé, MaerA, DrawNMist, Zero Two, Zyrion, Two Stroke Engine, Reci cimet, 5 minuta slave, Mali Albert, Herz, Nikola Radonjić, Hazel, Johnny Blunt & The Moontown Troubadours, Logička Greška, WildHeart, O’nomad, Lagana sreda, Đuka i dva vuka, Stone Slipper i Wajz.
– Žiri je vrlo odgovorno preslušao sve pristgle pesme, ukupno 150. Od 10. aprila, svake srede u 22.45 na Drugom programu RTS- a, gledaoci mogu pratiti kvalifikacione emisije u okviru kojih se predstavlja po tri takmičara, a stručni žiri bira jednog finalistu. Krajem maja, preostalih 16 takmičara dobijaju svoju šansu za finale putem interneta. Postavljaćemo spotove bendova na zvaničan Jutjub kanal emisije Bunt i publika će moći da izglasa još dva benda za finale. Sredinom juna, sprovešćemo finale ovog projekta – tada će se za pobedničku titulu boriti deset najboljih bendova Bunt rok festivala – izjavila je Branka Glavonjić, inicijatorka projekta BRF i urednica emisije “Bunt”.

SVIRKA "MATORANA" POVODOM 20 GODINA UMV "SAX"

Matorani180519GradskiTrgPaviljon

 U subotu 18. maja od 21h, u muzičkom paviljonu na Gradskom trgu u Vršcu, svira bend MATORANI koji čine: Siniša Rađenović - vokal, Aleksandar Jerković - gitara i vokal, Ivan Kostić - klavijature, Vasilj Milović Vale - bas i Goran Ristić Rile - bubnjevi. Prolećni koncert je upriličen povodom 20 godina UMV "Sax". MATORANI poručuju: "Vodimo vas u zlatno doba R'n'R-a. Dođite da se družimo!"

Dečiji festival "Pevajmo srcem" organizuje audicije za soliste

Pevajmo srcem audicija 2019