Menu

ODRŽAN JE 3. DEČIJI FESTIVAL „PEVAJMO SRCEM“

U petak, 30. marta u NP „Sterija“ održan je treći po redu dečiji festival „Pevajmo srcem“. Ove godine takmičilo se 18 pevača u dve kategorije, u prvoj kategoriji deca uzrasta od 5 do 8 godina, a u drugoj od 9 do 13. Pripreme za festival počele su audicijama još u oktobru prethodne godine. Učesnici su se pripremali u okviru dečijeg hora „RASPEVANO SRCE“, koji je i pratio soliste na samom nastupu. Hor i soliste pripremala je muzički pedagog Sonja Matanov Jerković, a organizator festivala je Ivan Kostić ispred Udruženje muzičara „Saks“ iz Vršca.

Andjelija Stjepanovic Dondur pobednica Festivala

Ovo je treća godina da se festival „Pevajmo srcem“ održava u Vršcu, a cilј festivala je promovisanje dečije muzike i dečijeg pevanja. Pored toga, pobednici festivala i ove godine dobili su vredne nagrade. Odlukom stručnog žirija dodelјene su prve tri nagrade u obe kategorije, a glasovima publike izabrana je i nagrada publike.
U prvoj kategoriji prvo mesto su ravnopravno podelile tri najmlađe učesnice: Milica Rajković, Cveta Stjepanović Dondur i Dajana Ignjatov, u drugoj kategoriji prvo mesto pripalo je Anđeliji Stjepanović Dondur, drugo Jovani Radivojević, a treće Nini Paunović, dok je favorit publike bila Maša Kokai.
Nastup solista upotpunjen je plesnim tačkama devojčica iz Akro-dens studija „Super Star“, koje su nastupile i u revijalnom delu pored muzičkog nastupa Ive Grujin.
Festival je realizovan uz veliki entuzijazam organizatora i finansijsku podršku Grada Vršca i uz veliku pomoć roditelјa i brojnih sponzora: Trgoban, Etno kuća Dinar, Pingvin, „Swisslion“, Udruženje Slovenaca „Kula“, DOO Zoka, Foto Doša, Fondan-dekor i cvećare „TNT“ i „Svetlost“, kao i Kulturnog centra, Saveza udruženja boraca, Studija „Muzička soba“, TV Banat i „Design studio ClickMan“, inače zadužen za vizuelni identitet festivala.

O DEČIJEM FESTIVALU „PEVAJMO SRCEM“
Idejni tvorac dečijeg festivala „Pevajmo srcem“ je Ivan Kostić, koji je duži niz godina organizovao ovakav Festival u Plandištu, gde je radio kao nastavnik Muzičke kulture u osnovnoj školi. Pre tri godine Festival se preselio u Vršac i od tada se uspešno realizuje u organizaciji Udruženja muzičara „Saks“ iz Vršca, čiji je Ivan Kostić predsednik.
Sadržaj ovog projekta je promovisanje umetničkih vrednosti dečije muzike i podsticanje javnog mnjenja da na temelјniji način vrednuje njena kulturna dostignuća. Motivisanje novih naraštaja vršačkih muzičara za nova angažovanja i iskazivanje sopstvene kreativnosti. Pružanje mogućnosti za aktivno učestvovanje u ovom projektu i stvaranje prave slike društvenog značaja dečije muzike koja će biti uočlјiva zahvalјujući ovoj manifestaciji.
Na prvom festivalu soliste je pratio hor OŠ „Mladost“ koji je pripremala dirigent Marijana Paripović, a od naredne godine, u okviru UM „Saks“ osnovan je dečiji hor „Raspevano srce“ pod rukovodstvom profesorke Sonje Matanov-Jerković, koji je pratio soliste na sledeća dva festivala.
Festival je takmičarskog karaktera i od ove godine učesnici su podelјeni u dve uzrastne kategorije: od 5 do 8 i od 9 do 13 godina. Pravo na učešće imaju sva predškolska i školska deca iz opštine Vršac. Potencijalni takmičari polažu audiciju za učešće još nekoliko meseci ranije, u oktobru mesecu, a zatim se pripremaju uz stručan nadzor na zajedničkim i individualnim probama sve do festivala, koji se održava početkom proleća. Svake godine se za učešće prijavlјuje sve više dece.
Takmičare ocenjuje stručni žiri, koji je uvek sastavlјen od posebno odabranih članova, i do sada su u njegovom sastavu bili Sonja Matanov-Jerković, Marina Kliska-Čengeri, Olgica Čeh, Dragan Đokić, Aneta Gašpar, Bilјana Petrović, Jovana Božić, Jadranka Ćulum i Aleksandra Bijelić Aleksijević. Na osnovu odluke žirija dodelјuju se prve tri nagrade u svakoj kategoriji, a na osnovu glasova publike dodelјuje se i Nagrada publike. Nagrađeni solisti svake godine dobijaju vredne robne nagrade, koje obezbeđuju brojni sponzori festivala.
Festival je od prošle godine finansijski podržan i od strane Grada Vršca i ta sredstva pokrivaju manji deo troškova, dok veći deo obezbeđuju sponzori. Do sada su sponzori festivala bili: „Goodwill“ apoteka, Hermes plus, Profimont, Uniks plus, Kolormotiv, Harbor logistika, Galerijana, Fokus protekt, Enološka stanica, Knjigovodstvena agencija „Profi“, „Welcometravel“, Apoteka „Zdravlјe“, „Spirit“, „Mila“, Etno kuća „Dinar“, „Bims 059“, Eduka, „Trgoban, „HiTeam“, parfimerija „Ivan“, KOV, Ivanovski DOO, Gomeks, Cvećara „Rose for you“, Badminton klub „Fanatik“, „Travel shop“, poslastičarnica „Bonđorno“, DOO Zoka, Moja voda, Knjižara „Tea“, najstarija bombondžijska radnja „Bosilјčić“, Milan Popović, „Palladio East“, „Swisslion“, STUP Vršac, Tuli, cvećara „Bašta mašta“, „Pingvin“, Udruženje slovenaca „Kula“, Foto Doša, Fondan-dekor, cvećare „TNT“ i „Svetlost“ i TV Banat.
Za vizuelni identitet festivala od početka je zadužen „Design studio ClickMan“, a za dobar zvuk na festivalu i visok kvalitet matrica koje prate pevanje zadužen je ”Studio Ilić” iz Vršca.
Namera organizatora je da se ovaj festival održava svake godine, a vremenom i da preraste u festival autorske muzike, kao i da se proširi van opštine Vršac.

Hor Raspevano srce 2018

DEČIJI HOR „RASPEVANO SRCE“
Dečiji hor „Raspevano srce“ postoji od oktobra 2016. godine. Osnivač i rukovodilac hora je profesor Sonja Matanov-Jerković, a hor radi pod okrilјem Udruženja muzičara „Saks“.
Članovi hora su deca predškolskog i školskog uzrasta, koja su položila audiciju. Cilј rada je da se pre svega promoviše dečija muzika i dečije pevanje. Takođe, neguje se saradnja i druženje među članovima, timski duh, pravilno vrednovanje muzike, jačanje samopouzdanja prilikom javnih nastupa, ali se i na stručan način razvijaju dečije vokalne sposobnosti.
Hor „Raspevano srce“ prvobitno je nastao kao hor koji je pratio soliste na Dečijem festivalu „Pevajmo srcem“, ali je ubrzo počeo da živi i mimo potreba samog festivala. Nakon prvog nastupa na festivalu „Pevajmo srcem“ 2017. usledili su brojni nastupi: gostovanje na koncertu „Raspevanih profesora“, u okviru manifestacije „Širimo osmeh gradom“, otvaranje igrališta za decu sa hendikepom udruženja „Parakvad VŠ“, promocija festivala na Gradskom trgu u okviru Kulturnog leta, koncert hora u okviru dečijeg programa „Grožđebala“, Novogodišnji koncert hora u Kulturnom centru, nastup na humanitarnoj dodeli paketića deci iz udruženja „Otvoreno srce sveta“, nastup u okviru humanitarne akcije „Pomoć prijatelјa“ i na festivalu „Pevajmo srcem“ 2017 i 2018.
Hor sarađuje i sa drugim udruženjima, kao sto su „Moj čaroban svet“, sa kojim je realizovana već jedna dečija radionica, a u planu su još neki projekti.
Veliku podršku radu hora pružaju pre svega Kulturni centar, Savez udruženja boraca i studio „Muzička soba“, koji ustupaju svoj prostor za probe hora, kao i brojni pojedinci, pre svih Ivan Kostić, koji je sa nama na svakoj probi. Hor je promovisao Top info šop, vizuelni identitet dao „Design studio ClickMan“, a sponzorisali DOO Zoka, Hermes plus i „Swisslion“.
Probe hora su subotom u sali Kulturnog centra.

 

nazad na vrh

20 godina UMV „Sax“

20 godina UMV Sax cover

Udruženje muzičara Vršca „Sax“ okuplja muzičare i ljubitelje muzike svih generacija i stilskih opredeljenja, obrazovanja i profila. Osnovno opredeljenje Udruženja je približavanje muzičkih vrednosti širokoj populaciji, a naročito mladima, očuvanje i popularizacija rok kulture, te afirmacija lokalnih umetničkih kapaciteta. Ovog proleća 2019. godine, UMV "Sax" obeležava jubilej - 20 godina postojanja...

OVO SU UČESNICI 5. BUNT ROK FESTIVALA…

BRM-logo-izgled-1-1-1024x576

Posle preslušavanja pesama pristiglih na konkurs, 20 članova žirija odabrali  su 22 benda za peto izdanje “Bunt rok festivala”. Od 150 prijava koliko je stiglo na adresu Radio-televizije Srbije do 13. februara, odabrana su 22 takmičara/ benda koji će imati priliku da opravdaju poverenje koje im je ukazano i da se, uz pobednike dva prijateljska festivala (Omladina iz Subotice i PDF iz Bačke Palanke), bore za finale. 
Bendovi i autori koji su se plasirali u sledeći ciklus takmičenja petog “Bunt rok festivala” su: Karpo, Verica Marinković Bend, Nataleé, MaerA, DrawNMist, Zero Two, Zyrion, Two Stroke Engine, Reci cimet, 5 minuta slave, Mali Albert, Herz, Nikola Radonjić, Hazel, Johnny Blunt & The Moontown Troubadours, Logička Greška, WildHeart, O’nomad, Lagana sreda, Đuka i dva vuka, Stone Slipper i Wajz.
– Žiri je vrlo odgovorno preslušao sve pristgle pesme, ukupno 150. Od 10. aprila, svake srede u 22.45 na Drugom programu RTS- a, gledaoci mogu pratiti kvalifikacione emisije u okviru kojih se predstavlja po tri takmičara, a stručni žiri bira jednog finalistu. Krajem maja, preostalih 16 takmičara dobijaju svoju šansu za finale putem interneta. Postavljaćemo spotove bendova na zvaničan Jutjub kanal emisije Bunt i publika će moći da izglasa još dva benda za finale. Sredinom juna, sprovešćemo finale ovog projekta – tada će se za pobedničku titulu boriti deset najboljih bendova Bunt rok festivala – izjavila je Branka Glavonjić, inicijatorka projekta BRF i urednica emisije “Bunt”.

SVIRKA "MATORANA" POVODOM 20 GODINA UMV "SAX"

Matorani180519GradskiTrgPaviljon

 U subotu 18. maja od 21h, u muzičkom paviljonu na Gradskom trgu u Vršcu, svira bend MATORANI koji čine: Siniša Rađenović - vokal, Aleksandar Jerković - gitara i vokal, Ivan Kostić - klavijature, Vasilj Milović Vale - bas i Goran Ristić Rile - bubnjevi. Prolećni koncert je upriličen povodom 20 godina UMV "Sax". MATORANI poručuju: "Vodimo vas u zlatno doba R'n'R-a. Dođite da se družimo!"

Dečiji festival "Pevajmo srcem" organizuje audicije za soliste

Pevajmo srcem audicija 2019