Menu

OBELEŽENO 55 GODINA ROKENROLA U VRŠCU

F01Nelu01a
Nastupom brojnih vršačkih bendova tokom dve večeri, 3. i 4. avgusta, u Domu omladine, obeležen je zavidan jubilej – 55 godina od prve rokenrol svirke u Vršcu, koja je održana 29. novembra 1963. Proslavu su organizovali Udruženje muzičara Saks i vršački Dom omladine.
- Pre 55 godina, 1963., skupilo se par bećara, uzeli su  električne gitare u ruke i rešili da promene muzičku sliku Vršca, priseća se Ivan Kostić, predsednik Udruženja muzičara Saks, organizatora proslave. Napravili su jednu malu revoluciju koja je zadrmala ovaj grad i od tada pa do danas, mi se njišemo u ritmu rokenrola.

55godinaRnRlive

Među tim rok bećarima bio je i Marinel Srbu Nelu, koji se prvi predstavio publici na otvorenoj pozornici u dvorištu Doma omladine, u petak uveče. Nelu je doputovao iz Amerike kako bi nastupio na proslavi vršačkog rok jubileja. Ali, nije on bio jedini. U rodni grad su doputovali i Gorki Nikolić iz Kanade i Milan Nestorov Čapa iz Francuske, kao i muzičari koji više ne žive u Vršcu. Svi su oni ispisivali zlatnim slovima vršačku rok istoriju. Oni nisu svirali na proslavi u Domu omladine ali su se predstavili na gradskom trgu, večernjim koncertom 10. avgusta.

Na samom početku obeležavanja 55 godina rokenrola u Vršcu, u petak uveče, otvorena je multimedijalna izložba posvećena jubileju vršačkog roka, u galerijskom prostoru Doma omladine, na spratu.Prva proslava organizovana je povodom 35 godina rokenrola u Vršcu i od tada obeležava se na svakih pet godina. I ove godine okupili su se rokeri svih generacija, koji su nastupili pred brojnom publikom u Domu omladine. Tokom dve večeri svirali su: BLACK CAT, OZON, RETROVIZOR, BENDSEDIN, MR. HYDE, PADOBRANCI, MAXIMILLIAN REX, TATE, BLADE, A.J. BAND, V.B.A., UNUTRAŠNJI PORTRET sa Čoletom i PROMISQUITET.

 

 

nazad na vrh

20 godina UMV „Sax“

20 godina UMV Sax cover

Udruženje muzičara Vršca „Sax“ okuplja muzičare i ljubitelje muzike svih generacija i stilskih opredeljenja, obrazovanja i profila. Osnovno opredeljenje Udruženja je približavanje muzičkih vrednosti širokoj populaciji, a naročito mladima, očuvanje i popularizacija rok kulture, te afirmacija lokalnih umetničkih kapaciteta. Ovog proleća 2019. godine, UMV "Sax" obeležava jubilej - 20 godina postojanja...

OVO SU UČESNICI 5. BUNT ROK FESTIVALA…

BRM-logo-izgled-1-1-1024x576

Posle preslušavanja pesama pristiglih na konkurs, 20 članova žirija odabrali  su 22 benda za peto izdanje “Bunt rok festivala”. Od 150 prijava koliko je stiglo na adresu Radio-televizije Srbije do 13. februara, odabrana su 22 takmičara/ benda koji će imati priliku da opravdaju poverenje koje im je ukazano i da se, uz pobednike dva prijateljska festivala (Omladina iz Subotice i PDF iz Bačke Palanke), bore za finale. 
Bendovi i autori koji su se plasirali u sledeći ciklus takmičenja petog “Bunt rok festivala” su: Karpo, Verica Marinković Bend, Nataleé, MaerA, DrawNMist, Zero Two, Zyrion, Two Stroke Engine, Reci cimet, 5 minuta slave, Mali Albert, Herz, Nikola Radonjić, Hazel, Johnny Blunt & The Moontown Troubadours, Logička Greška, WildHeart, O’nomad, Lagana sreda, Đuka i dva vuka, Stone Slipper i Wajz.
– Žiri je vrlo odgovorno preslušao sve pristgle pesme, ukupno 150. Od 10. aprila, svake srede u 22.45 na Drugom programu RTS- a, gledaoci mogu pratiti kvalifikacione emisije u okviru kojih se predstavlja po tri takmičara, a stručni žiri bira jednog finalistu. Krajem maja, preostalih 16 takmičara dobijaju svoju šansu za finale putem interneta. Postavljaćemo spotove bendova na zvaničan Jutjub kanal emisije Bunt i publika će moći da izglasa još dva benda za finale. Sredinom juna, sprovešćemo finale ovog projekta – tada će se za pobedničku titulu boriti deset najboljih bendova Bunt rok festivala – izjavila je Branka Glavonjić, inicijatorka projekta BRF i urednica emisije “Bunt”.

SVIRKA "MATORANA" POVODOM 20 GODINA UMV "SAX"

Matorani180519GradskiTrgPaviljon

 U subotu 18. maja od 21h, u muzičkom paviljonu na Gradskom trgu u Vršcu, svira bend MATORANI koji čine: Siniša Rađenović - vokal, Aleksandar Jerković - gitara i vokal, Ivan Kostić - klavijature, Vasilj Milović Vale - bas i Goran Ristić Rile - bubnjevi. Prolećni koncert je upriličen povodom 20 godina UMV "Sax". MATORANI poručuju: "Vodimo vas u zlatno doba R'n'R-a. Dođite da se družimo!"

Promocija knjige o Magi Dušana Vesića u Tački susretanja

Magi-kao da je bila nekad u TS
U sredu, 27. 2. 2019. g.  od 18h u Salonu kod Porte (Zmaj Jovina, 16, Vršac) Udruženje Tačka susretanja priređuje promociju biografske knjige Dušana Vesića "Magi - Kao da je bila nekad" o Margiti Stefanović Magi, klavijaturistkinji legendarnog beogradskog benda “Ekatarina Velika” (EKV). U večeri učestvuju učenici MŠ „Josif Marinković“ i Hemijsko-medicinske škole; moderator večeri Goran Kukić, novinar i rok kritičar
Dušan Vesić rođen je u Beogradu, na Svetu Petku 1959. godine. Smatraju ga jednim od najvažnijih rok novinara Jugoslavije u periodu od 1980. do 1990. godine. Pisao je za gotovo sve relevantne novine i časopise tog vremena promovišući rok kulturu. Bio je urednik za domaću scenu u časopisima Rock i Pop Rock. Bio je direktor festivala zabavne muzike Beogradski šlager – Menadžer (1992–1995). Od 1996. godine bavi se video-produkcijom. Autor je kultnog dokumentarnog TV-serijala Rockovnik (40 epizoda) i TV-serije i filma EKV – Kao da je bilo nekad. Objavio je tri knjige o “Bijelom dugmetu” i pomenutu knjigu "Magi - Kao da je bila nekad". Živi u Beogradu i Puli.