Logo
Odštampajte ovu stranicu

20 GODINA UDRUŽENJA MUZIČARA VRŠCA "SAX"

SAX-LogoUdruženje „Sax“ okuplja muzičare i ljubitelje muzike svih generacija i stilskih opredeljenja, obrazovanja i profila. Osnovno opredeljenje Udruženja je približavanje muzičkih vrednosti širokoj populaciji, a naročito mladima, očuvanje i popularizacija rok kulture, te afirmacija lokalnih umetničkih kapaciteta.

Ovog proleća 2019., UMV "Sax" obeležava 20 godina postojanja... 
Zahvaljujući individualnim naporima nekolicine rok pregalaca, 1998. godine, u nekadašnjem klubu „Billy“, obeleženo je 35 godina rokenrola u Vršcu. Iz te uspešno organizovane manifestacije izrodila se ideja da se pokrene proces osnivanja Udruženja muzičara Vršca „Sax“ što je i učinjeno 1999. godine. Za prvog predsednika Udruženja izabran je Ivan Kostić.

Zbog političke situacije u zemlji prvih godina nije bilo većih aktivnosti Udruženja. Početkom 2002. godine započele su pripreme za obeležavanje 40 godina rokenrola u Vršcu, što je i realizovano 2003. godine, trodnevnom manifestacijom koja je obuhvatila nastupe brojnih bendova iz Vršca, vršačkih muzičara, svih generacija, koji žive i rade u inostranstvu, kao i gostiju: bendova Električni Orgazam i Love Hunters. Tom prilikom Udruženje je izdalo i dupli disk sa numerama vršačkih bendova.
Naredno rukovodstvo SAX-a, na čelu sa Aleksandrom Jerkovićem, organizovalo je 2004. godine Tower Rock Fest, uz učešće vršačkih rock sastava i gostiju: sastava Popečitelji iz Beograda i Dečija radost iz Kraljeva. Sledeća velika manifestacija Udruženja bilo je obeležavanje 45 godina rokenrola u Vršcu, 2008. godine, u vreme kada je predsednik Udruženja bio Zlatomir Kopil.
Zbog administrativnih omaški Udruženje je, na kratko, prestalo sa radom, a nakon reosnivanja, 2012. godine, Udruženje je dobilo nove organe rukovođenja ponovo na čelu sa Ivanom Kostićem. Različitim akcijama („Old rock party“, koncertima mladih bendova, ciklusom rock'n'roll filma...), a u saradnji sa gradskim institucijama kulture (Dom omladine, Kulturni centar) Udruženje je u periodu 2012/2013 obeležilo veliki jubilej - 50 godina rokenrola u Vršcu. Kruna obeležavanja ovog jubileja je bila trodnevni hepening koji je obuhvatio izložbu fotografija vršačkih rokera, te dve koncertne večeri koje su okupile blizu dve hiljade posetilaca, a na kojima je nastupilo više od 30 vršačkih bendova. Obeležavanje jubileja zaključeno je promocijom knjige Gorana Kukića „Rok pod kulom“, u novembru 2013. godine, koja se bavi 50godišnjom istorijom vršačkog rokenrola.
Početkom septembra 2014., nakon desetogodišnje pauze, nastavljeno je sa realizacijom ideje o vršačkom rok festivalu te je u prostoru Doma omladine Vršac održan drugi po redu Tower Rock Fest, koncepcijski utemeljen na nastupima autorskih bendova iz cele Srbije. Sa organizacijom festivala nastavljeno je i narednih godina, čime je ova manifestacija dobila tradicionalan karakter.
Početkom avgusta 2018. prigodnom izložbom i dvodnevnim koncertnim hepeningom, Udruženje je u prostoru Doma omladine Vršac obeležilo 55 godina rokenrola u Vršcu.
Počev od marta 2016. Udruženje svoju delatnost širi organizovanjem festivala dečije muzike „Pevajmo srcem“. Festival je takmičarskog karaktera a učestvuju deca od 5 do 15 godina. Potencijalni takmičari polažu audiciju za učešće još nekoliko meseci ranije, u oktobru mesecu prethodne godine, a zatim se pripremaju uz stručan nadzor na zajedničkim i individualnim probama sve do festivala, koji se održava početkom proleća. Pod okrilјem Udruženja muzičara „Sax“ radi i dečiji hor „Raspevano srce“ pod rukovodstvom profesorke Sonje Matanov-Jerković, koji prati nastupe solista na festivalu.
Osim pomenutih manifestacija, od svog osnivanja, Udruženje je organizovalo i podržalo veliki broj humanitarnih akcija.

2014 © Udruženje muzičara Vršca SAX - Izrada: Dizajn Studio ClickMan.